Gewonnen ontwikkelcompetitie nieuwbouw Het Bolwerk in Klundert

GEPLAATST OP 21 oktober 2022

De Realisatie heeft meegedaan aan een tender in Klundert, Noord Brabant. Van de 5 deelnemende projectontwikkelaars is De Realisatie als winnende partij gekozen! Het winnende plan is samen met SVP Architectuur en Stedenbouw en landschapsbureau Haver Droeze ontwikkeld.

Hoe ziet Het Bolwerk Klundert er straks uit? Een woonblok met 35 woningen dat geschikt is voor diverse doelgroepen (starters, gezinnen die toe zijn aan een volgende stap en senioren). Plus voldoende ruimte om te parkeren, voor groen, biodiversiteit en een klimaatbestendige inrichting. Met in dat nieuwe woonblok ook aandacht voor de rijke geschiedenis van het gebied. Het is allemaal onderdeel van het winnende ontwerp voor de ontwikkeling van het terrein op de hoek Oliemolenstraat / Westerstraat in Klundert.

Eind vorig jaar startte de gemeente een openbare verkoopprocedure met als doel het braakliggende terrein te ontwikkelen tot een woningbouwlocatie. Marktpartijen konden zich hiervoor inschrijven. Criteria waarop de plannen zijn beoordeeld: eer doen aan de historische omgeving, passend in de omgeving met de woningen en bedrijven die er al zijn én voldoen aan duurzame, ecologische en klimaatbestendige voorwaarden. Vier partijen dienden een ontwerp in. Het winnende ontwerp, op basis van de verhouding tussen prijs en kwaliteit, is van de combinatie projectontwikkelaar De Realisatie, SVP Architectuur en Stedenbouw en landschapsbureau Haver Droeze.

Appartementencomplex, rijwoningen en twee-onder-een kapwoning

Het woonblok bestaat uit een appartementencomplex met 24 woningen en een parkeergarage, 9 rijwoningen en twee woningen onder een kap. 26 van de woningen vallen in de categorie ‘betaalbaar’ (minder dan € 350.000). Op de locatie komt verder nog een aantal parkeerplaatsen, inclusief ruimte voor elektrische deelauto’s. Daarnaast is er ruimte voor groen in de omgeving (tussen het appartementengebouw en de woningen) en biodiversiteit (bouwkundige voorzieningen in daken, gevels en omgeving die begroeiing stimuleren en een ideale omgeving creëren voor bijen, vogels en egels). Het blok wordt bovendien klimaatbestendig ingericht. De woningen krijgen een warmtepomp, met de mogelijkheid tot koeling. Een ‘groen dak’ op het appartementencomplex en bomen in de omgeving voorkomen hittestress in warme zomers. En er is ruimte voor waterberging, zodat problemen met droogte worden voorkomen.

“Dit ontwerp vinkt alle belangrijke vakjes aan”

“Met dit ontwerp kunnen we weer een aantal woningen bouwen waaraan ook in Klundert behoefte is”, legt wethouder Danny Dingemans uit. “Maar het is meer dan dat. We zorgen er ook voor dat de bijzondere geschiedenis van dit stukje Klundert niet verdwijnt. Op allerlei manieren komt die geschiedenis terug in het ontwerp. En de plannen passen ook uitstekend in de omgeving én voldoen aan duurzame en klimatologische eisen van nu en straks. Kortom: dit ontwerp vinkt alle belangrijke vakjes aan.”

“De unieke ligging van Het Bolwerk vraagt om een zorgvuldige en integrale aanpak bij de invulling van deze locatie. Een mooie verwijzing naar de historische vestingwerken vormt de basis waarop ons plan gedragen wordt. We vinden het een enorme eer om een plan te maken voor de locatie Het Bolwerk. Een locatie met een rijk verleden, waar wij graag een nieuw stukje aan toe willen voegen. We kunnen niet wachten om aan de realisatie te beginnen”, licht de projectontwikkelaar De Realisatie toe.

Zie hierbij de link naar het artikel

Onderwerpen

Recente berichten